HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

15 százalékkal rövidülni látszik a szezon

2011.11.17. 11:59 JoóGabi

Bajban Texas, Korea, Bahrein. Mik ugorhatnak be helyettük?

Korea az idei verseny után jelezte Bernie Ecclestone-nak, hogy nem tudja fizetni a jogdíjat, és szerződése újratárgyalását szeretné, árengedményt kér. Bernie viszont nem enged az árból, 99 százalék, hogy jövőre elmarad a nagydíj.

Bahreinben pénzügyi gond nincs, de a politikai helyzet továbbra is bizonytalan. Idén a zavargások miatt nem ment oda az F1, a futam jelenleg tavasszal szerepel a naptárban, vagyis meglehetősen közel van, kevesen bíznak a megtartásában.

A legutóbbi probléma az új Amerikai GP. Texasban elkezdték építeni a pályát, de a kivitelezők összevesztek a promóterrel, majd Bernie is, és érvénytelenítették az F1-es szerződést. A nagyfőnök a pálya építőivel akart megállapodni, de nem tudott, így a napokban leállt az építkezés. Nem annyira meglepő, hogy a gondok az után kezdődtek, hogy Bernie leszerződött New Jersey-vel egy városi futam indítására 2013-tól. Nem sokkal utána azt nyilatkozta: "Végül is nem tragédia, ha 2012 helyett 13-ban térünk vissza Amerikába".

A jövőre tervezett 20 futamos versenynaptár tehát jelenleg 17 GP-n áll, kérdés, lehet-e pótolni a kiesőket. Törökország 2012-ről lemaradt, de most újra képbe kerülhet: meg tudnák tartani a versenyt, de az anyagiakban van nézeteltérésük Ecclestone-nal.

További reális beugrási esély nem nagyon van, ám Valencia épített pályáján, Chestében és a Nürburgringen holnap lehetne versenyezni. Valencia városi nagydíja már alapból a naptárban van, nem biztos, hogy két versenyt elbírna a város, míg Németországban jövőre Hockenheimé a futam. Évek óta verseny nélkül van Franciaország, a Magny Cours-i pálya rendben, de F1-szerződése nincs, és sosem szerették a pilóták.

A Motorsport Világtanács december 7-én ül össze legközelebb, akkor kell megoldani a nyitott kérdéseket. Ez már az utolsó utáni időpont, mert már szeptember végén véglegesítették a jelenleg érvényes 2012-es versenynaptárt.

Coulthard augusztus végén a texasi pályán

komment

Címkék: ecclestone

süti beállítások módosítása