HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Wheldon annyit nyert, mint Hamilton

2011.10.17. 13:29 JoóGabi

Ő is angol volt, Indycar-bajnok Indianapolis-specialista jobb eredménylistával Buttonénál. Amerikába kellett mennie a sikerért.

Dan Wheldon vasárnap halt meg 33 évesen a Las Vegas-i futamon minden idők legnagyobb tömegkaramboljában. Hazájában szinte nem is ismerték, a The Sun még vezetőbe sem tette halálhírét, annak ellenére, hogy eredményekben nem volt gyengébb a jelenlegi két legnépszerűbb brit autóversenyzőnél, Lewis Hamiltonnál és Jenson Buttonnál.

wheldonwin

Wheldon az Indycarban 128-szor rajtolt, egy bajnokságot és 16 futamot nyert, ötször indult a pole pozícióból. Hamilton szintén 16, Button 12 versenyen győzött egy-egy bajnoksága mellé a Forma-1-ben.

1999-ben ment Amerikába Wheldon, 2003-ban mutatkozott be az Indycarban - akkor még IRL-ben -, és azonnal az év újonca lett. 2005-ben már megnyerte a pontversenyt és a világ talán leghíresebb autóversenyét, az indianapolisi 500 mérföldest.

Nem véletlen, hogy a BMW 2006-ra a Forma-1-be akarta hozni, de Wheldon még korainak tartotta a váltást, visszautasította az ajánlatot.

Inkább maradt, és európai létére lett oválspecialista: Indianapolisban volt még egy negyedik, egy harmadik és két második helye - tavaly és azelőtt -, míg idén újra győzött ott egészen drámai körülmények között.

Vasárnapig ez volt az egyetlen versenye 2011-ben, jó autót nem talált magának. A Las Vegas-i oválon a kihívás mellett a csábító ötmillió dolláros pénzdíjért is startolt, ennyit kapott volna az a pilóta, aki nem a sorozat állandó indulójaként megnyeri a futamot. A pénzt nem vitte el senki, halálhíre után a nagydíjat törölték, és megemlékezést tartottak a tiszteletére.

 

"Borzasztó szomorú ez a nap, tragikus veszteség ért minket, egy fiatal társunk távozott" - nyilatkozta Hamilton.

komment

Címkék: button hamilton wheldon

süti beállítások módosítása