HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Mister X leplezte le Briatoréékat

2009.09.23. 16:55 JoóGabi

Szerdára a Szingapúr-balhé eddig ismeretlen részletei szivárogtak ki a Motorsport Világtanács hétfői üléséről, ahol eltiltották a Renault-főnököket, de megkegyelmeztek az istállónak és Nelsinho Piquet-nek.

Az autosport.com és a gazzetta.it is úgy értesült, az FIA-nyomozás és a Renault istállón belüli vizsgálatának eredményei alapján nem lehetett rábizonyítani Flavio Briatoréra és Pat Symondsra, hogy tudott az összeesküvésről. A cég végül vallomásra bírt valakit, aki a Gazzetta szerint ott volt a szingapúri megbeszélésen, amikor Nelsinho Piquet, Briatore és Symonds megegyeztek, a brazil szándékos karambollal kiesik a versenyből, hogy csapattársát, Fernando Alonsót győzelemhez segítse.

 

A Gazzetta Mister X-nek nevezi az illetőt, mert a Renault nem hajlandó kiadni a nevét, a FIA-tól is azt kérte, élvezzen teljes védettséget, így a szervezet sem fedi föl, ki ő. Az olaszok annyit tudnak, hogy az illető brit állampolgár, és azt vallotta, Piquet ötlete volt a csalás, fölvetette Symondsnak, aki továbbadta a lehetőséget Briatorénak.

 

Vagyis a Renault-tól még egy ember tudott a csalásról, így az istállóból összesen négyen, igaz a cég végig azzal védekezett, a vállalattól független magánakció volt az egész.

 

Az is egyértelmű, Piquet a FIA-nak eskü alatt tett vallomásában hazudott, amikor azt írta, főnökei vették rá őt a terv kivitelezésére. Ennek ellenére megtarthatta a korábban felajánlott büntetlenséget, míg Briatorét örökre, Symondst öt évre tiltották ki az F1-ből.

 

Az FIA, illetve a Motorsport Világtanács szerint sem a plusz egy bűnrészes, sem Piquet hazugsága nem lényeges, a Renault gyakorlatilag a lehető legenyhébb büntetést kaphatta.

51 komment

Címkék: briatore piquet symonds szingapúr balhé

süti beállítások módosítása