HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Új szín, új név a Pirelli-gumin: Cinturato

2012.01.26. 11:02 JoóGabi

A gumiszállító változtatott a keverékeken, átszínezte az átmenetit, és visszahozta ötvenes évekbeli márkanevét.

cinturato2

Idén is piros lesz a szuperlágy és sárga a lágy, az ezüst a kemény, a fehér a közepes gumi, bár az ezüstből inkább szürke lett, hogy valamivel jobban elüssön a fehértől. A megkülönböztethetőséget azzal is segítik, hogy nagyobb felületen színezik az abroncsokat, így talán menet közben is jobban ki lehet venni, melyik típus van az autón.

A leglényegesebb változás az esőgumiknál van, bejön egy új szín, a zöld az intermediate-nek, míg a klasszikus esőgumi (full wet) megtartja a kéket. Ezekre viszont nem csak azt írják, Pirelli, hanem a Cinturato nevet is: az 50-es években a Pirelli így hívta F1-es versenyabroncsait, ilyenekkel nyerte világbajnokságait a legendás Juan-Manuel Fangio.

A keverékekben is lesz változás, megpróbálják közelebb hozni egymáshoz a száraz típusokat, vagyis hogy az eddig néhol tapasztalt másfél másodperc helyett csak nyolc tizeddel-egy másodperccel legyen gyorsabb, illetve lassabb egy-egy keverék a másiknál.

A Pirelli ettől még kiszámíthatatlanabb futamokat vár, ami kissé furcsa, mert ha nincs olyan nagy különbség köztük, nem kell olyan gyakran cserélni őket, illetve ügyes vezetéssel kompenzálható a differencia.

Nem is lehet véletlen, hogy Paul Hembery Pirelli-sportigazgató a szerdai bemutató végén így foglalta össze véleményét: "Elméletileg izgalmasabbá tettük a futamokat, de lehet, hogy túl konzervatívak vagy túl agresszívek voltunk a módosításokkal, a válasz csak versenyzés közben fog kiderülni".

cinturato1

komment

Címkék: pirelli

süti beállítások módosítása