HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Négyen 18 századon belül

2011.09.14. 17:50 JoóGabi

Idén szoros befutót vártak Monzában, de elmaradt, ezért különösen jó visszanézni 1971-et és az F1-történet legszorosabb négyesbefutóját.

A 40 évvel ezelőtti Olasz GP-n öt autó teljesen együtt maradt egészen a célig, oda-vissza előzgette egymást Peter Gethin, Ronnie Peterson, Francois Cevert, Mike Hailwood és Howden Ganley.

Gethin az utolsó kanyar, a Parabolica előtt még csak negyedik volt, de a belső íven kettőt előzött, és remekül gyorsított ki a célegyenesre, így lehagyta az utolsó sprint elején még vezető Petersont is - 1 századmásodperccel nyert.

A második Peterson 8 századdal verte Cevert-t, aki 9-cel a negyedik Hailwoodot. Ők négyen 18 századmásodpercen belül értek be. Ganley a befutóra lemaradt, kapott 6 tizedet Gethintől.

1971. Monza előtt még egyikük sem nyert versenyt, Hailwoodnak és Ganleynek később sem jött össze.

A legszorosabb kettős befutót 1986-ban, Jerezben javította meg Ayrton Senna és Nigel Mansell, 14 ezred volt közöttük.

A 71-es futam 242,615 km/órás átlagsebességével minden idők leggyorsabb F1-nagydíja is lett, 32 évig nem tudták megdönteni: csak 2003-ban sikerült Michael Schumachernek 247,585 km/órával.

A monzai főszereplők közül már csak ketten élnek, Cevert két, Peterson hét évvel később halt meg F1-es, a sokszoros motoros világbajnok Hailwood tíz év múlva közúti balesetben.

komment

Címkék: monza

süti beállítások módosítása