HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Elhunyt az ügyeskedő bajnok

2010.12.13. 11:25 JoóGabi

A skót Tom Walkinshaw rákos volt, hosszú betegség után vasárnap halt meg. Versenyzett, majd csapatfőnökként lett világbajnok sportkocsikkal, az F1-ben a Benettonnál Michael Schumacherrel. Néhány híres csalás is kapcsolható hozzá.

Egész életét az autósportban töltötte, pilótaként és istállótulajdonosként is kitűnt, ahol rajthoz álltak kocsijai, győztek.

Angliában indult szinte az összes kategóriában, 1975-től saját csapatánál, a Tom Walkinshaw Racingnél (TWR) vezetett, 1984-ben megnyerte az európai túraautó bajnokságot Jaguarral.

Egy évvel korábban a brit túraautó bajnokságon 11-ből 11 győzelemet szerzett istállója Rover Vitesse-ekkel, csakhogy a szezon végén technikai szabálysértésért elvették tőle az összes futamsikert és a bajnokságot is.

 

Rene Metge 1982-es Dakar-győztes Land Roverét is a TWR készítette föl, és a Jaguar is bízott benne, rá bízta C-csoportos világbajnoki projektjét: hat év alatt három világbajnokságot nyert nekik két Le Mans-i 24 órással együtt. (A felső videón a híres 1988-as hármas befutó, az alsón az 1990-es boxutcás látható.)

 

Itt futtatta be Ross Brawn-t, akit 1991-ben új munkahelyére, a Benetton F1-csapathoz vitt: 1992-ben nyertek Michael Schumacherrel Belgiumban, majd 1994-ben a vb-címet is megszerezték.

A csapat viszont csalás gyanújába keveredett, tiltott szoftvert találtak a kocsiban, de a FIA nem büntette, mert nem tudta bizonyítani, használták is az eszközt. A Benetton főnöke akkoriban Flavio Briatore volt, jobbkeze Walkinshaw, aki a szezon végén a Ligier-hez távozott.

Megvette az istálló felét, de az egészet nem sikerült megszereznie, ezért inkább az Arrows-t vásárolta meg 1996-ban. 1997-re szerződtette a világbajnok Damon Hillt, akivel felejthetetlen versenyen majdnem győztek az azévi Magyar Nagydíjon.

2002-re az Arrows tönkrement, vele együtt a TWR is, csak ausztrál szárnyát mentette meg a Holden. Walkinshaw az ottani V8-as bajnokságban még índított autókat: 2006-ban és 2007-ben bajnokságot nyert.

Tom Walkinshaw csak 64 éves volt, Ausztráliában még tavaly is aktívan dologozott. Tüdőrák vitte el.

komment

Címkék: schumacher walkinshaw

süti beállítások módosítása