HTML

Sport Géza - Forma 1

Nincs megjeleníthető elem

Friss topikok

Linkblog

Vettel-Webber-Alonso, de előzni tilos

2010.11.09. 15:37 JoóGabi

A legbizarrabb befejezése lenne a világbajnokságnak, ha esetleg biztonsági autó vagy sárga zászló alatt érne véget az idényzáró futam.

Tegyük fel, hogy Abu-Dzabiban Vettel-Webber-sorrendben vezetne a két Red Bull, míg Alonso harmadikként haladna. Ha így futnának be, a spanyol bajnok, de a Red Bull elárulta, ha így adódna, Vettel elengedné Webbert, és az ausztrálé lenne a cím.

Webber azt mondta, az utolsó körben derül ki, mihez kezdenek, de mi van, ha bejön a biztonsági kocsi vagy valamilyen okból nem lehet előzni? (Baleset történik vagy csak veszélyes helyen áll meg egy gép a pályán.)

A szabályt megszegni csak büntetés árán lehet, így Vettel és Webber nem cserélhetne helyet, végig kellene néznie, amint Alonso befut mögöttük világbajnokként.

Az egész feltételezés, nonszensznek tűnhet, de idén és tavaly is volt egy-egy safety caros vagy sárga zászlós befutó. 2009 nyitónagydíját Jenson Button az SC mögött bekocogva nyerte a Vettel-Kubica-karambol miatt, legutóbb Monacóban az SC az utolsó méterekre kiállt, a célig gyorsíthattak, de nem előzhettek a pilóták. Michael Schumacher megtette, meglepte és lehagyta Alonsót, mert a versenyigazgató utasítása nem volt egyértelmű.

A leintés után 20 másodperccel büntették, és tisztázták az SC-s befutó szabályait: az utolsó métereken akkor sem lehet előzni, ha a biztonsági autó az utolsó kör végén áll vissza a depóba, és a boxbejárat, valamint a célvonal között zöld zászló érvényes.

34 komment

Címkék: schumacher webber button alonso vettel

süti beállítások módosítása